Besøkssenter

Besøkssenteret for Middelalderbyen Oslo holder til i sidefløyen til Oslo ladegård. Det er gratis og helgeåpent for publikum i sommerhalvåret. Åpningstidene er kl. 13:00-16:00 (som ikke er helt tilfeldig, all den tid høymiddelalderen er fra 1300- til 1600-tallet).

I besøkssenteret vises den permanente utstillingen "Oppdag Middelalderbyen", med en blanding av digital formidling, fysiske objekter og utvalgte kulturminner fra Middelalderbyen.

I Bisperommet ved siden av er Tidsmaskinen med den digitale visualiseringen Oslo 1324, som viser hvordan Oslo kan ha vært i år 1324. Ladegården kro har hyggelig servering.

Onsdagsvandringer før sommeren

I sommerhalvåret er det hver onsdag kl. 17 gratis vandringer i Middelalderbyen. Oppmøte i ladegårdshagen ved Oslo ladegård.

15. mai: Hallvardsdagen: Drop-in digital vandring i Tidsmaskinen og Besøkssenter

22. mai: Fra Bispeborg til Bispegård med Ann-Katrin Olsen (Ladegården) og Knut Erik Tveit (Kirken)

29. mai: Petter Molaug : Veien inn i middelalderbyen Oslo fra nord

5. juni: Lill Heidi Opsahl: Med Glassdronningen i Middelalderbyen

12. juni: Bjørn Bandlien: Fire kongelige bryllup og en middelalderby

19. juni: Ann-Katrin Olsen: Ladegårdsvandring (obs: ny dato)

26. juni: Mark Oldham: Resultater fra arkeologiske undersøkelser i Middelalderparken (obs: ny dato)

3. juli: Per Olav Reinton: Da byen brant og Nils Toller tok affære

10-24. juli: Fellesferie

Onsdagsvandringer etter sommerferien

Gratis vandringer hver onsdag kl. 17 i Middelalderbyen. Oppmøte i ladegårdshagen ved Oslo ladegård.

7. august: Per Olav Reinton: Byens hemmelige hekser

14. august: Fra Bispeborg til Bispegård med Ann-Katrin Olsen (Ladegården) og Knut Erik Tveit (Kirken)

21. august: Ann-Katrin Olsen: Ladegårdsvandring

28. august: Petter Molaug: Middelalderuka på jubileumsvandring

4. september: Arkeologene Egil Lindhart Bauer (NIKU) og Marianne Vedeler (HIS) om funn i Middelalderparken

11. september: Arkeolog Trond Engen (NIKU) om arkeologiske laftefunn og Glenn Løken om lafting av sjøboder på middelaldervis

Utstillingen

Utstillingen er en blanding av digital formidling og fysiske objekter. Her tas flere sanser i bruk: Lukten av tjærebehandlede møbler gjenspeiler tradisjonell håndverkskunst fra middelalderen, objektene utstilt er funnet under utgravinger, les morsomme fakta om byen og sammenlign din høyde med datidens personer og dyr.

Gratis og helgeåpent i sommersesongen mellom 13:00 og 16:00.

Tidsmaskinen

Opplev visualiseringen "Oslo 1324" gratis i Tidsmaskinen i helgene i sommerhalvåret fra kl. 13:00 til 16:00. Ta en digital vandring langs Bispeallmenningen, besøk en bygård, skytterstue eller rådhuset. Tidsmaskinen befinner seg i bisperommet ved siden av Besøkssenteret for Middelalderbyen Oslo. Du kan laste ned visualiseringen eller oppleve den direkte på nettsiden via lenken nedenfor.

Besøk Oslo1324.no

Unikt samarbeid med Tidvis

Oslo 1324 er en digital visualisering som viser hvordan Bispeallmenningen og omkringliggende gater så ut tidlig på 1300-tallet, basert på nylig forskning og arkeologiske funn. Prosjektet er et samarbeid mellom Tidvis, NIKU, og Oslo kommune/Kulturetaten, støttet av Regionale forskningsfond, Oslo kommune, Riksantikvaren, og Sparebankstiftelsen DNB, med musikk av Sverre Jensen og Øyonn Groven Myhren.

Se vår film til venstre for å utforske middelalderformidlingen vi tilbyr sammen med Tidvis.

Video: Tidvis

Middelalderformidling med Tidvis

Skiltsafari i Middelalderbyen

Hva med en skiltsafari i Middelalderbyen? Ved å lese informasjonsskiltene får du innsikt i områdets historie og betydningsfulle hendelser.

På flere skilt vil du også møte Snigill, en illustrert snegle som fremstiller gamle yrker. Det er din oppgave å gjette hvilket yrke som er avbildet. Kan du gjette hvilket yrke Snigill representerer på dette skiltet?

Barnevennlige spill i Ladegårdshagen

Last ned appen "Tidsløype" til iPhone eller Android for å aktivisere barna i Ladegårdshagen med tre interaktive spill. Disse spillene kombinerer fysiske og digitale aktiviteter. Barn og foreldre får lære om middelalderlivet gjennom korte faktadeler og spillenes oppgaver.

For å starte et spill, skann de utplasserte bildeikonene. Spillene inkluderer interaksjoner som å hjelpe skomakeren i "Biskopens sko", løse "Rotteproblemet" med Søster Maria, eller hjelpe Magnus i "Magnus sin trøye".

Kontakt

For henvendelser om konserter og utleie i Oslo ladegård, les mer her.

Kontakt besøkssenteret for Middelalderbyen på epost: middelalderbyen@kul.oslo.kommune.no.